MYSTIK PÅ SVENSKA SLOTT Nutida spökupplevelser

Oct 22nd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Mystik på svenska slottAv Amelie Ehrensvärd Cardell (text) och Susanne Martinelle (foto)
Förord av professor Robert Hahn
Roos & Tegnér, 2014
ISBN 978-91-86691-86-8, 279 sidor
Professor Hahn skriver i förordet att ”det finns tre situationer när en fri själ sägs kunna störa och skrämma levande människor genom att skapa fysiska fenomen”.

  • Det mest ondskefulla: Själen från en avliden tillfälligt återkommer till anhöriga på jorden för att berätta om sin nya existens, varna för något eller hjälpa till.
  • Det mest klassiska som oftast associerar till spökerier. Det uppkommer när en själ fastnat i dimensionen mellan ”vår fysiska verklighet och den riktiga andevärlden”.
  • När en fri själ skapar fysiska fenomen via ”energiminnen”.

Ehrensvärd Cardell (bilden th) och Martinelli (bilden tv) har besökt sjutton svenska slott och herresäten (Bellinga, Ekenäs, Engsö, Fiholm, Gärsnäs, Hellekis, Kronovall, Kungliga slottet, Läckö, Marsvinsholm, Näsbyholm, Rockelstad, Svärdsta, Sjöö, Trolleholm, Trolle-Ljungby, och Västanå) där ägare och personal råkat ut för oförklarliga upplevelser och berättar om dem. Tron på spöken och andar har tydligen inte försvunnit helt i vår avkristnade och rationellt upplysta tid.

Ameli Ehrensvärd CardellSusanne MartinelleInte alla intervjuade i boken har sett spöken med egna ögon, däremot känt av en okänd energi i rummet där de vistats något som de beskrivit som en tät energi. Detta har inte alltid känts obehagligt. Det är bara ett par av berättarna som upplevt det så, för resten har det blivit en positiv upplevelse.

Förutom de som upplevt något som kan kallas för spökupplevelser har Ehrensvärd Cardell intervjuat en folklivsforskare, en parapsykolog, en läkare, en biskop och en professor i teoretisk fysik. Professorn menar att det teoretiskt är möjligt att dåtid och framtid kan befinna sig på samma plats. Vilket skulle kunna vara en indikation på att spöken existerar.

Så det är kanske inte så underligt att var femte svensk tror att människor kan gå igen efter döden. Enligt en Sifo-undersökning säger lika många att de själva varit i kontakt med eller haft en förnimmelse av en död person.

Oavsett var man nu tror på är det en vacker och roande bok som dessutom innehåller mycket av svensk kulturhistoria. Martelles fotografiska bilder från de många gamla husen är både poetiska och realistiska.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22