MYSTERIET OLGA TJECHOVA

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Anthony Beevor
The Mystery of Olga Chekhova 2003
Översatt av Ulf Gyllenhak
Historiska Media 2005

Olga Tjechova är en fascinerande gestalt. 17 år gammal gifte hon sig med brorsonen till författaren Anton Tjechov och hon drabbades hårt av ryska revolutionen – så hårt att den nu ensamstående modern utblottad gav sig av till Berlin 1920. I det nya landet inleddes en makalös karriär. Hon var först skådespelerska i stumfilmer och ”upptäcktes” av nazisterna som såg till att hon blev firad aktris i det nya rikets tjänst, Olga umgicks ofta med både Goebbels och Hitler.

Märkligt nog såg den sovjetiska säkerhetstjänsten till att hon blev säkert utflugen från den tyska huvudstaden efter fallet 1945. Det skapade naturligtvis misstankar om att hon varit rysk spion – en av de få som kom den tyska statsledningen och de bästa hemligheterna nära.

Hon dog 1980 utan att världen fick veta om hon varit spion eller ej. Anthony Beevor, soldaten som blev författare och har beskrivit Andra världskriget ingående i flera böcker, fascinerades av hennes öde och har sökt efter svar i både Ryssland och Tyskland. Underrubriken ”Var Hitlers favoritskådespelerska sovjetisk spion?” innehåller ett frågetecken. Men hans beskrivning av hennes liv är intressant nog.

Hitler torde ha haft flera favoritskådespelerskor. Zarah Leander var en. Också hon misstänktes för spioneri mot landet som försörjde henne.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22