MYSTERIET I ANNEX 3

Oct 27th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Mysteriet i annex 3Av Colin Dexter
The Secret of Annexe 3, 1986
Översatt av Ylva Stålmark
Inläst av Tomas Bolme (7 CD)
Bonnier Audio 2010

Dexters Mysteriet i annex 3 är kanske inte någon av författarens alla bästa böcker, men han håller en hög genomsnittstandard på sina pusseldeckare. När nu boken dykt upp i CD-format blir det en lyssning som ger ett antal timmar tidsfördriv och Tomas Bolme gestaltar texten på ett utmärkt sätt. Hans förmåga att byta röster och dialekter i dialogerna är extra effektfullt.

Storyn är följande: Det är nyår och ett hotell lockar med maskerad, lustifikationer och låga priser för att dra till sig gäster. Allt verkar bli lyckat men på nyårsdagens morgon upptäcks att någon trots kylan har öppnat ett fönster i nyrenoverade Annex 3. I rummet hittas en död man, fortfarande klädd i nattens maskeradutstyrsel. Inga identitetshandlingar hittas och när kommissarie Morse och hans sidekick Lewis anländer för att utreda tycks de misstänkta inskränka sig till annexets sex gäster. Det verkar som om mannen uppgett falsk identitet när han skrev in sig på hotellet och dessutom tycks det som att fler gjort detsamma och dessutom hunnit smita därifrån – ett par av dem dessutom utan att betala notan.

Morse drar i vanlig ordning alltför snabba slutsatser. Det är tur att han har den jordnära Lewis med sig. Det är många som menar att Lewis är trögtänkt, men det är alldeles galet. Medan den lite bufflige, nästan översittaraktige Morse dväljs på höga höjder är Lewis den som tar sitt uppdrag på djupaste allvar, ser till att hålla ”massa” Morse på gott humör och ser till att servera honom de fakta som till sist löser fallet – som visar sig vara ett komplicerat kärleksdrama.

Dexters sätt att kombinera pusseldeckaren och polisromanen och dessutom utveckla det kompisförhållande som skapades av Conan Doyle med Sherlock Holmes och doktor Watson gör hans romaner till vilsamma upplevelser.

KJELL E. GENBERG

Colin Dexter. Foto Ulla Montan

Colin Dexter. Foto Ulla Montan

Tomas Bolme

Tomas Bolme

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22