MYSTERIESPEL

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Reginald Hill
Bones and Silence 1990
Översatt av Nille Lindgren
Minotaur 2000Det unga förlaget Minotaur i Skåne har en förläggare med näsa för fina författare, fjolårets utgåva av Reginald Hill – Dalen som dränktes – överöstes med lovord samt Sveriges Radios Kaliberpris, och nu kommer den roman som erhöll CWA Gold Dagger Award, de brittiska deckarförfattarnas årliga pris för bästa bok i genren.

I Sverige har vi inte haft många chanser att läsa polisparet Dalziel och Pascoe (kända från satellit-TV och fjolårsboken). Mysteriespel handlar också om dem, Dalzici är chef för kriminalpolisen i Mid-Yorkshire och som oftast i blåsväder. Han råkar se ett mord begås i sin egen trädgård och känner sig säker på vem mördaren är. Men hans närmaste man Pascoe misstänker att han faktiskt tagit fel. Det blir många hinder på vägen fram till lösningen, Bland annat finns en självmordshotande anonym brevskrivare och en kvinnlig regissörs prövningar med att ordna mysteriespel i katedralens skugga och vill ha kriminalchefen i rollen som Gud.

Hill skildrar sitt samhälle väl, får fram huvudtemat förtvivlan på ett sätt som faktiskt lockar till leenden. Den som läste Dalen som dränktes kommer säkert att införskaffa Mysteriespel. Ni andra bör också hålla er framme.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22