MOTSTÅND

Jun 9th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till MotståndAv Owen Sheers
Resistance 2007
Översatt av Ann Björkhem
Forum 2008

Det finns en hel kategori böcker som handlar om hur det skulle ha blivit om historien vid något tillfälle svängt åt ett helt annat håll. Flera av dem berättar om hur det skulle kunna ha gått om Hitler lyckats bättre. Så ligger landet även i denna roman av den unge poeten Owen Sheers.

Till skillnad mot vad vi lärt oss segrade de tyska styrkorna vid Leningrad och hösten 1944 kan man skymta freden efter att de allierade misslyckades med sin landstigning i Normandie. Halva Storbritannien har ockuperats.

Owen SheersI en avlägsen by i Wales finner bondkvinnorna att alla män plötsligt försvunnit en natt. Det troliga är att de gått med i den motståndsrörelse regeringen organiserade så tidigt som 1940. Sheers är noga med att påpeka att just detta är ett historiskt faktum.

Inte alltför länge efter männens försvinnande skickas en liten tysk patrull till dalen för att sätta upp en radiopostering i byn. De har stränga order att inte störa eller fraternisera med den lokala befolkningen. Deras befäl är utbildat i Oxford och inte särskilt nazistisk troende. Vintern kommer och kvinnorna finner att de måste samarbeta med tyskarna för att överleva. Det tyska befälet Albrecht blir vän med Sarah, något som utvecklas till något betydligt intimare. Det är deras romans som bildar stommen i denna stillsamma men ändå riktigt spännande bok. Språket är stundtals poetiskt, vilket är fullt naturligt eftersom Owen Sheers (född i Fiji 1974) tidigare gett ut två prisbelönta diktsamlingar.

Dock – och det är en mindre anmärkning – vill han berätta mycket mer än sin historia och det drar ner tempot och läsarens intresse emellanåt.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22