MOTIVET

Aug 1st, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till MotivetAv John Banville
The Book of Evidence, 1989
Översatt av Eva Sjöstrand
För- och efterord av Joakim Wrethed
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7645-381-0, 218 sidor

Modernista fortsätter sin utgivning av äldre intressanta författare, denna gång den irländske John Banville (född 1945) som är känd för sin precisa, något kyliga prosa och svarta humor. Denna roman nominerades till Bookerpriset och erhöll Guinness Peat Aviation Award och utgavs första gången i Sverige av bokförlaget Legenda 1991. Han skriver också under pseudonymen Benjamin Black, vars bok Christine Falls (2006), som kom på svenska hos bokförlaget Picador 2013, recenserades av Bengt Heurlin i Dast året efter [http://www.dast.nu/recension/christine-falls-2].

John BanvilleDen engelska titeln härrör från det faktum att på Irland måste en åklagare före rättegången presentera sina bevis i en Book of Evidence för att försvaret ska ha möjlighet att förbereda sig. Här är det dock den anklagade universitetsläraren Freddie Montgomery som i häktet i Dublin  skriver sin egen bevisbok. Allt har börjat med en konststöld som eskalerar till mord och i sin försvars- och anklagelseskrift beskriver han sitt liv och sina känslor. Men hur mycket är sanning och hur mycket är fiktion?

Det är svårt att få grepp om Freddies liv, frågan är om han själv fattar vad för slags människa han är. Han diktar och förvränger, ger sig själv olika roller men i alla dessa tycks han ha svårt att möta verkligheten, i alla fall nykter. Han blir både levande och osannolik vilket kan bli begripligt när man vet att Banville bygger romanen på ett verkligt fall där en irländsk kulturell kändis begick ett mord som fick efterverkningar ända upp till premiärministernivå.

Boken är skickligt skriven på ett poetiskt litterärt och ironiskt färgat språk där rytmen är minst lika viktig som de detaljerade miljöbeskrivningarna och den intrikata dialogen. Prosan är flödig, intrigen makalös men samtidigt nästan dold av ord. Det kan inte ha varit lätt för översättaren Eva Sjöstrand, men hon har gjort ett superbt arbete.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22