MÖT MIG I PARADISET

May 30th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Möt mig i paradisetAv Heine Bakkeid
Översättare: Elisabet Fredholm
Norstedts, 2019
ISBN 978-91-1-309062-7, 382 sidor

Denna norska noir har det mesta av allt. Våld i många varianter, mördare, (en eller flera?) försvunna tonårsflickor, (som talar från graven?) lagom mycket sex, mycket tablettmissbruk, ständigt vindrickande, iskalla fjäll och så många förflyttningar att man måste kolla i kartboken.

I centrum av denna härva står vår hjälte, f.d. polis och förhörsledare, Thorkild Aske, ärrad både till kropp och själ. Han åtar sig ett tillfälligt jobb som sakkunnig hos den förföriska Milla Lind, en berömd deckarförfattare. Hon vill skriva en bok om två försvunna tonårsflickor, varav den ena är hennes dotter, ett resultat av en våldtäkt, och som hon lämnat bort. Nu vill Milla ha henne tillbaka, och eftersom hennes förste researcher Robert Riverholt blev mördad anlitas Thorkild Aske. Han ska spåra upp flickorna och samtidigt lösa mordet på Robert. Det är en rafflande och snårig berättelse i högt tempo men den balanseras av gåtfulla och känsliga inslag. Som tur är visar sig också vår hjälte, trots sina fysiska skador och ständiga tablettbehov, vara pålitlig, stark och snabb, när det verkligen gäller!

Bakkeids första kriminalroman med Thorkild Aske, I morgon kommer jag att sakna dig, är även den ett suggestivt drama på en vindpinad ö långt upp i norr.

BERIT ENGDAHL

Heine Bakkeid

Heine Bakkeid. Foto August Linnman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22