MOT AFRIKAS HJÄRTA

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Martin Dugard
Into Africa 2003
Översatt av Karl G Fredriksson
Prisma 2003

När missionären och upptäcksresanden David Livingstone försvann mellan Zanzibar och Tanganyikasjön i Afrika mot 1860-talets slut fick Henry Morton Stanley i uppdrag av New York Herald att hitta honom till vilket pris som helst. Tidningsägaren James Gordon Benett Jr var inblandad i en skandal i USA och behövde något sensationellt för att få allmänheten att tänka på annat.

Stanley var en vagabonderande skribent som lyckades få in artiklar om indiankrig i tidningar och blev på detta sätt upptäckt av Bennett. När han kallades till Paris för att få Livingstone-jobbet trodde han faktiskt att han skulle till den franska huvudstaden för att få sparken.

Kalifornienbon Dugard har specialiserat sig på att skriva om äventyrliga historiska gestalter (tidigare om bl.a. James Cook) och han vet vad som krävs för att vara äventyrare eftersom han själv, förutom en del annat, deltog i tävlingen Raid Gauloises, där hans lag slog hastighetsrekord. Det är en spännande (om än lite tjatig) bok om två män av den tid då intresset för andra världsdelar – i synnerhet Afrika – var på topp.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22