MÖRKT FÖRFLUTET

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Peter Spiegelman
Black Maps 2003
Översatt av Lennart Olofsson
Norstedts 2005

På omslagets baksida säger författaren Jonathan Kellerman att detta är en ”mycket lyckad mix av en (han säger inte vilken) klassisk detektivroman och en (inte heller här får vi veta vilken) finansthriller. En imponerande debut”. Naturligtvis är det en riktigt hyfsad roman om privatspanaren John March i New York, annars skulle den knappast ha fän 2004 års Shamus Award får bästa debutroman. Fast berömmet kan också betyda att Kellerman är osannolikt förtjust i kläder. Spiegelman gillar att beskriva vad alla människor har på sig och det blir nästan komiskt när tröjor, kostymer och andra plagg radar upp sig på sidorna.

March knallar rätt in i storfinansen där utpressning mot sådana som sysslat med småskumma affärer blivit en försörjningsidé. Själv är han inget plånbokslejon, snarare en rätt känslohämmad men sårbar ensamvarg med dödslängtan och knapert bordsskick. Hans idé om en god måltid är att käka tonfisk direkt ur burken. Det finns i Spiegelmans sätt att skriva en linje bakåt till Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Nyare läsare kan finna detta tomt och trist medan andra anser det vara lysande sparsmakat. Det är bara att välja.

PELLE MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22