MÖRKRETS FLOD

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Rennie Airth
River or Darkness 1999
Översatt av Nils Larsson
Minotaur 2000

Detta är en historisk deckare, debut verk inom genren av Reuters mångårige utrikeskorrespondent. Den utspelar sig 1921 då kommissarie Madden vid Scotland Yard kallas till Guildford där överste Fletcher med familj och tjänstefolk brutalt mördats. Den lokala polisen vill tro att brottet begåtts under ett inbrottsförsök men Madden blir mer och mer övertygad om att det är en psykopatisk veteran från första världskriget som mördat. Och han tror att det kommer att bli fler mord.

Airh har sagt att han fick idén ur en urklippsbok om sin farbror som stupade i första världskriget. Den boken borde förgyllas för Airth har verkligen skrivit en av de tätaste kriminalromaner jag läst på mången god dag. Det är inte alls underligt att den nominerats till amerikanska Edgar och att den fått Frankrikes mest prestigefyllda litterära pris i genren: Grand Priz de Littéraure policière.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22