MÖRKRET UTANFÖR

Dec 28th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till Mörkret utanförAv Eva Häggmark
Dystopia publishing, 2021
ISBN 978-91-985012-2-3, pocket, 245 sidor

Eva Häggmark debuterade 2018 med en spänningsroman, Blodsmak. Hon är också ena halvan av förlaget som ger ut hennes böcker, Dystopia publishing, där namnet ger en fingervisning om vilken litteratur man vill ägna sig åt. Förlaget säger sig gilla spänning, skräck, sf men inte drakar och trollkarlar.

Det är 17 noveller i den här samlingen, med kvinnor i huvudrollerna. Det är vardagsskildringar som plötsligt får en udda sväng, lite fantasy, en gång mer renodlat science fiction. Några mer klassiska skräcknoveller, men alla (utom en, sf-novellen) med svensk vardag som botten.

Eva HäggmarkJag blir väl inte så skrämd, men de flesta har en snygg sväng på slutet. Så jag kan ju inte berätta för mycket här. Välskrivet.

En hel del av dem handlar om döden, och jag fångades av vardagsdetaljerna i berättelsen om kvinnan som är 200 år gammal men som tycks ha stannat i sin 55-åriga kropp. Sånt ställer ju till det för myndigheter med personnummer och så.

En negativ detalj: den tekniska utformningen av boken är inte optimal, ett inte ovanligt problem för små och egenutgivna förlags böcker. Men innehållsmässigt kan jag hoppas få läsa fler noveller av henne.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22