MÖRKRET FÖRE GRYNING

Nov 17th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Mörkret före gryningAv David Baldacci
Daylight, 2020
Översättning John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2020
ISBN 978-91-7835-538-9, inbunden, 429 sidor

Jag har skrivit det förr: David Baldacci är väldigt flitig. Han skriver thrillerserier med flera olika huvudpersoner. Detta är den tredje med FBI-agenten Atlee Pine som huvudperson, och här får hon jobba ihop med en annan av hans hjältar från en annan serie, armépolisen John Puller.

Författaren är alltså superproffsig som actionförfattare och det märks även i sådant som att denna tredje del ändå går utmärkt att läsa fristående. Det sammanhängande i berättelsen om agent Pine är hennes privata jakt på vad som hände henne (närapå blivit dödad) och hennes tvillingsyster (bortförd och försvunnen) när de var sex år gamla. Under den jakten blir det andra ärenden som tar upp mycket tid.

I denna bok stöter alltså de två utredarna ihop när de söker samma person, som lyckas försvinna. De börjar samarbeta men stöter på obegripliga hinder, till och med att en av USAs högsta militärbefälhavare plötsligt förflyttas från sin post när de börjar ställa frågor.

Naturligtvis är det mäktiga personer i hög politisk, polisiär och militär ledning som är insyltade i något.

Nja, det känns väl inte helt trovärdigt (fast det händer mycket i USA just nu som inte är trovärdigt i en roman), men sådant klarar proffsförfattare av ändå. Mer underhållning är djup samhällsanalys alltså, men Baldacci kan jobbet och läsningen går undan.

LEIF-RUNE STRANDELL

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

De två tidigare med Atlee Pine heter Lång väg till rättvisa (2019) och Minuten före midnatt (2020)

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22