MÖRKRÄDD

May 6th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till MörkräddAv Andreas Roman
Natur och Kultur 2008

Mörkrädd är göteborgaren Andreas Romans sjunde bok. Han har skrivit romaner med religionskritik, fantasyböcker och en thriller (Vigilante, som denna tidskrifts chefredaktör i förfjol såg som utvecklingsroman) och nu kommer han med en ganska renodlad skräckroman.

Den handlar om David som är sjukligt mörkrädd. Han kommer till sist fram till att han måste möta sina ”dämoner” (jo, den här romanen ska bli film) och i hollywoodsk skräckanda ger sig David iväg på dramaturgiskt utformad terapi – han flyttar till en enslig stuga i skogen där han ska besegra sin skräck. Det blir lite si och så med det. Samtidigt som natten infaller kommer också något annat, något som knackar i väggarna och kanske vill in i huset.

Blir läsaren då lika himla rädd som huvudpersonen David. Tja, emellanåt är berättelsen ganska hårresande. Fast berättelsen stannar upp en del när man ska plåga sig igenom modernt sms- och e-postspråk som dessutom är kursiverat.

Andreas RomanFast det är säkert uträknat. På något sätt känns det som om målgruppen är unga människor och sådana är ju hemmastadda i den nya tidens förkortningar (”Fuck U whodafuck r u to tell mii that shit?”) och smileys. Och i dataspelsvärlden där Roman (född 1975) arbetat som speldesigner.

Men i övrigt har Roman bra språkbehandling med korta, snärtiga meningar.

ROLAND BERGSTRAND

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22