MÖRKLÄGGNING

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Statsmakten och Palmemordet, del I & II
Av Gunnar Wall
Bokförlaget Kärret 1997

När nyheten om Palmes död på Sveavägen nådde svenska folket var det något som hade stark chockverkan på de flesta ställen. När det sedan meddelades att det var Hans Holmér som skulle leda utredningen suckade min make och sade. ”Nu ser sossarna till att mordet förblir olöst”. Så blev det ju också och Wall förespråkar samma teori, fast på nästan tusen sidor. Författaren är frilansjournalist i Uppsala och har ägnat sig åt Palmeutredningen sedan hösten 1987.

Det här är ett mastodontarbete med tonvikten lagd på utredningens alla utvikningar, personer och konstigheter. Till skillnad från bröderna Poutiainens glimrande Inuti labyrinten försöker han inte ställa klockslag och skeva beslut mot varandra utan hittar ett mönster som entydigt visar att utredningen från början styrdes från Rosenbad via ”observatörer”, raka beslutslinjer och ibland nästan kryptiska ordvändningar.

Wall är klar i tanken, redig i språket (i vissa fall läser man boken som en renodlad thriller och glömmer att allt är dokumenterat) och lyckas därmed skapa en trovärdighet av grandiosa män för sin framställning.

Jag har gjort textjämförelser mellan Mörkläggning och Inuti labyrinten. Böckerna motsäger inte varandra på någon punkt vad jag kan se. Men de kompletterar varandra på ett utomordentligt sätt.

Den här boken i två delar är mastig att plöja igenom, men om man är det minsta intresserad av vad som hände efter mordet på Sveavägen den där dystra vinterkvällen är den ett måste i bokhyllan.

BIRGITTA HÄRNER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22