MÖRKERTAL

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Arne Dahl [pseud för Jan Arnald)
Albert Bonniers Förlag 2005

Bara tio minuter efter att fjortonåriga Emily försvunnit från skolkamraterna på skolresan till Saltbacken i Ångermanland ordnar föräldrarna skallgång i skogen. Ytterligare några timmar senare är Rikskriminalpolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, den så kallade A-gruppen, inkopplad på fallet med alla resurser.

Det kan tyckas lite märkligt.

Kanske en fingertoppskänsla hos någon polischef att här finns både det ena och det andra begravt, vilket det naturligtvis gör. Kanske bara ett sätt för Dahl att rivstarta sin historia. Vilket han naturligtvis gör.

Skickligt fäller hans historia ut sina tre-fyra olika ben, vilket splittrar A-gruppen på till synes helt olika och omöjliga uppdrag, innan han nästan 400 sidor senare föser samman dem igen i en närmast osannolik och Vilda Västernvåldsam upplösning.

Arne Dahl, eller Jan Arnald, har ett språk som de flesta måste avundas. Man lär sig ständigt något nytt. Solipsism, utbrister till exempel finlandssvenske polismannen Arto Söderstedt i ett anfall av klarsyn. Alla i bokens dialog är väldigt språkbegåvade och vältaliga, från fjortonåriga klasskamrater till vägarbetare.

Trots sammansättningen av olikartade personligheter i A-gruppen så är det ingen som riktigt lever kvar när jag har slagit ihop boken. Är gruppen för mycket kollektiv? Handlar det bara om att jag som läsare inte får en hjälte att ta till mig och bry mig om? Jag splittras och tappar ständigt bort mina sympatier.

Och det är kanske det tillsammans med en intrig som flyger lite ovanpå verklighetens horisont som gör att jag har svårt att riktigt ta till mig Arne Dahl och hans expertgrupp. Inte för att han är svår att läsa, för det är han inte, utan snarare för att han inte riktigt verkar ha bestämt sig för om det ska vara en osannolikt vidlyftig historia eller om vi ska kunna känna igen oss.

Mörkertal handlar till det yttre om en pedofilring på nätet som sakta men säkert decimeras av en grupp hämnare som under sexsektliknande former tillber ett ny uppgrävt skelett som vid födseln utrustats med ett så kallat penisben. Det är tvivelsutan en skickligt hopknåpad historia som ger en stunds avkopplande läsning, men inte heller så mycket mer.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22