MÖRKERTAL

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Arne Dahl [pseud för Jan Arnald)
Albert Bonniers förlag 2005

Arne Dahls framgångar avspeglar sig nu på omslaget: författarnamnet (den nu avslöjade pseudonymen) sex gånger större än titeln. Detta är den åttonde berättelsen om A-gruppen och deras förre chef. Det är inte helt säkert den bästa i serien även om det säkra handlaget med grundhistoria och de nu välkända personerna känns igen. Temat är också välkänt från nutiden: pedofilringar, de många elektroniska spår vi lämnar bakom oss, det goda och det onda, det ljusa och det mörka, inom oss.

Det är spännande, upplösningen innehåller flera oväntade vändningar, vi hoppas på privata kärleksframgångar för huvudpersonerna – men sannolikheten brister. Kanske är den tekniska utvecklingen precis så här långt gången, men Jan Arnald är inte helt övertygande. Försöker han ens övertyga? Bryr han sig om det? Är det diskussionen som är viktigare än samtidsfakta?

Många detaljer är övertygande sanna, sannolika. Så luktar det visst i datanördars rum, så kan det kännas Ute i en främmande skog. Men det är lite för många framgångsrika it-innovatörer för min smak.

Men det går inte att sluta läsa, och det är ju också ett betyg.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22