MÖRKER, TA MIN HAND

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Dennis Lehane
Darkness, Take My Hand 1996
Översatt av Ulf Gyllenhak
Bonniers 2006

Utgivningen av Lehanes böcker stretar ständigt bakåt och denna roman från 1996 kan nog sägas vara typisk för många av de amerikanska deckare som gavs ut för tio tolv år sedan. Då var psykopatiska torterare på modet och de vällustiga beskrivningarna av deras utstuderade metoder legio. Lehane var en av dem som då gav sig in i leken.

I Mörker, la min hand åtar sig paret Angela Gennaro och Patrick Kenzie att skydda en psykologs son mot ett hot som man först tror kommer från den lokala maffian. I själva verket är det en inburad seriemördare som lyckas operera inifrån fängelsecellen. Hans offer ökar i antal, och de dödas alla på ruskigaste sätt. Naturligtvis utsätts detektiverna för hotet att dödas (Formulär 1A) i en historia som verkar handla om ondska, arvssynd och hämnd.

Det är en vidrig bok där sjukt våld i Lehanes förfarna händer förvandlas till underhållning. Ty förfaren är han med ett bildspråk som är mycket uppfinningsrikt.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22