MÖRKER, STANNA HOS MIG

Feb 6th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Mörkere stanna hos mig

Av Ann-Marie Ljungberg
Alfabeta 2009

Idéer verkar ha en förmåga att flyta omkring i rymden för att vid ungefär samma tidpunkt landa i hjärnan hos olika författare. Ett sådant uppslag tycks vara attentatet mot tidningen  Norrskensflamman i mars 1940. Ljungbergs roman är den tredje i raden på kort tid – de tidigare är Danko och Flamman av Lars G. Carlsson (Black Island Books 2008) samt Kodnamn Mikael av Tomas Bresky (Ordfront 2008), de tidigare redan anmälda i DAST.

Ljungberg skildrar händelserna före och efter sprängningen som journalisten Paul Wilhelmsson ser saken. Wilhelmsson är (här med taget namn) den Norrbottens-Kuriren-anställde som var en av männen i konspirationen. De övriga var Luleås stadsfiskal, mannen som såg till att flyktvägen var fri, en SJ-anställd, några officerare och en Stockholmspolitiker som fungerade som finansiär.

Ann-Marie Ljungberg

Attentatet krävde fem människors liv, däribland två barns, fast ingen ställdes till svars för dödsfallen. De inblandade dömdes efter andra paragrafer. Se recensionerna av Carlssons och Breskys böcker.

Det fanns ett hat mot Norrskensflammans advokatyr för Sovjets angrepp mot Finland, något som kommunisttidningen kallade ”befrielse”. Attentatsmännen ansåg Flamman som landsförrädisk och ett sätt att stoppa den skulle vara att spränga dess tryckeri med maskiner och allt i luften.

Ann-Marie Ljungbergs beskrivning av ”Wilhelmsson” är både spännande och till synes psykologiskt riktig. Stadsfiskalen hade kanske lite dunklare motiv än enbart fosterlandskärlek men man kan aldrig veta vad det är som triggar en blivande terrorist. Ljungberg skriver distinkt och det går att härleda hennes prosa till Dostojevski. Det är en bra roman som på vissa plan kompletterar den Flamman-litteratur jag tidigare läst.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22