MÖRK MIDSOMMAR

Jan 5th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Mörk midsommarAv Reine Nelson och Jan Olsson
Parabellum Nord Förlag, 2016
ISBN 978-91-982296-1-5, 379 sidor

Mörk midsommar är en roman vars detektiva inslag kommer både från pusseldeckaren, polisromanen och bokliga rättegångsskildringar. Dessutom har den ett ärende som inte gör den mindre spännande: kriminalpolisens utredare måste ta vara på alla spår och inte låsa sig vid en enda misstänkt och sedan göra allt för att bevisa denna singulära tes. Jag antar att perspektivet kommer från den pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson, känd från utredningar som Norrmalmstorgsdramat, bombmannen Lars Tingström, lasermannen John Ausonius, Thomas Quick (en utredning han 2002 hoppade av i protest mot undermåligt polisarbete) och Norbert Kröscher som 1976 kom till Sverige för att hämnas för att hans kamrater vid ambassadockupationen i Stockholm året innan förpassats till tyska fängelser. För att få ut dem ur fängelset planerade han att kidnappa Anna-Gretas Leijon och förvara henne i en trälåda tills han fick sin vilja fram. Mellan åren 1994 och 2001 var Olsson chef för Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Han såg till att Bertil Fors, som i tingsrätten dömdes till tio års fängelse för ett 24 år gammalt mord han inte begått, och såg till att han friades i hovrätten genom att visa att polis och åklagare gjort ett undermåligt arbete. Detta gjorde att han blev av med sitt extraknäck som guide på Polismuseet i Stockholm. Liten hämnd är också hämnd. Inom sitt gamla arbete går snacket om att han motarbetar polisen.

Mordfallet i Mörk midsommar har en likartad bakgrund och boken ger större delen av läsningen en dokumentär känsla, trots att det handlar om fiktion. Sommaren är varm och torr och på Gotön i Stockholms skärgård (som kan ha fått sitt namn av Gotland eller skotska getter) firar den pensionerade polisen Sigge Wall midsommar tillsammans med grannarna. Dagen efter hittas en död kvinna i vattenbrynet. Hennes man, Peter Backlund, återfinns blodig i sin säng. Han vaknar upp på sjukhus utan minne och får veta att han är anhållen för mord på sin fru.

Wall och huvudutredaren Conrad ”CV” Viklund är gamla kolleger som känner varandra och mestadels litar på varandra. CV beskrivs sympatiskt men det visar sig efterhand att han i det här fallet blir ganska enögd. När Wall tillsammans med den mordmisstänktes advokat Carolin van Bommel hittar spår som skiljer sig från polisens teorier blir han plötsligt persona non grata.

Boken får nu fyra perspektiv: den anhållnes, försvarsadvokatens (som har egna bekymmer), polisutredningens och de uppskrämda öbornas.

Advokaten och medförfattaren Reine Nelson berättar om det usla stöd en misstänkt som förklarar sig oskyldig får från de rättsvårdande myndigheterna. Den tidigare inställningen att en polisutredning ska vara objektiv – åklagare ska ta hänsyn till det som talar till den misstänktes fördel – har börjat förskjutas mot att försvaret bör göra sin egen utrening, något som inte heller alltid ses med blida ögon. Nelson är delägare i advokatfirman Bastling & Partners AB i Stockholm där man har med brottmål som huvudinriktning och har under årens lopp anlitats vid uppmärksammade rättegångar. Han har tidigare skrivit romanen Helt fel.

Mörk midsommar är en alldeles utmärkt skriven roman som kunnigt och spännande beskriver ett fall som skulle kunna vara hämtat ur verkligheten. Det behövs friska ögon för att övertyga en rigid polis om att han har fel och boken visar att det kan ta tid innan det är dags att börja lösa korsord med kulspetspenna.

KJELL E. GENBERG

Jan Olsson och Reine Nelson

Jan Olsson och Reine Nelson. Foto Ryno Quantz

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22