MÖRK LABYRINT

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Mörk labyrintAv Nevada Barr
Blind Descent, 1998
Översatt av Marie Olsson
Hoodoo Förlag. 2018
ISBN 978-91-983884-3-5, 390 sid

or

Nevada Barrs böcker om den mänskligt beskrivna rangern Anna Pigeon är utmärkt spänningsläsning, något jag ofta framhävt i dessa spalter.  Dessutom är de lärorika om man vill veta något om amerikanska nationalparker. Det är i sådana Barrs huvudperson Anna Pidgeon brukar utsättas för dramatiska händelser.

Denna gång befinner hon sig Carlsbad Caverns National Park som ligger i Guadalupebergen i sydöstra New Mexico. Grottorna där innehåller bland annat den stora kalkstensgrottan Big Room (Stora rummet), Nordamerikas femte största som är 1.220 meter lång, 191 meter bred och 78 meter hög. Där finns också långsträckta grottgångar och det är i en av dessa som blir starpunkten för Barrs Mörk labyrint. En medarbetare i en gupp som karlägger Carlsbad Caverns skadas av fallande sten och det innebär att en stor räddningsoperation dras igång.

Anna Pigeon, som arbetar som ranger i en nationalpark i närheten, blir upplyst om att den som skadats heter Frieda Dierkz. Frieda är en av hennes vänner och vill att hon ska komma till grottlabyrinten,

Jag fick en nästan lika stark klaustrofobisk känsla som Anna Pigeon när jag läste om hennes och de övrigas kamp för att ta sig fram genom de trånga utrymmena och fira sig ner längs stup i sina försök att så snabbt som möjligt komma fram till sin skadade vän.

Till sist är de emellertid framme och när ingen annan hör viskar Frieda Dierkz att det inte var en olycka. Någon låg bakom raset.

Här börjar den utredning som i likhet med Barrs övriga historier i serien blir en spännande kamp mot tiden och mot den bångstyriga naturen. Man ska vara rätt härdad för att inte få kalla kårar längs ryggraden när man ta med in i denna helvetiska labyrint.

Nevada Barr, döpt efter delstaten där hon föddes 1952, fick till sin huvudperson och var historierna ska utspelas när hon arbetade som vakt i Guadalupe Mountains National Park i Texas. Skickligheten som författare kan komma sig av att hon utbildats i teaterkunskap vid University of California. Numera bor hon med make och husdjur i New Orleans.

KARL HJELM

Nevada Barr

Nevada Barr. Foto Donald Paxton

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22