MÖRK KUST

Jun 23rd, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Mörk kust

Av Peter Temple
The Broken Shore 2005
Översatt av Boel Unnerstad
Kabusa pocket 2009

Vi är inte bortskämda med litteratur från Australien, så det är intressant att läsa något därifrån. Efter vad jag hört har man en annan samtalston bland motfotingarna, mera direkt än i moderlandet. Att döma av språket här stämmer det. Nu försvinner väl en del nyanser i översättningen, men just språket, tilltalet i dialogerna var något jag fångades av.

Samtalen är många och långa. Boken är på nästan 400 sidor och jag hade gärna sett att den varit kortare.

Ett modeord är ju “fokusera”, och jag tycker att Temple tappar fokus på just brottet och utredningen av det. Vi möter flera intressanta personer och hamnar i udda miljöer, men mycket av detta för inte polisarbetet framåt.

Vilket är då brottet vi vill få förklaring till? En rik gammal man hittas i sitt hem med en svår huvudskada. Han dör senare på sjukhuset. Polisen konstaterar attt det varit inbrott i hans hus. Ett dyrbart armbandsur är borta.

Några unga aboriginer försöker pantsätta en sådan klocka. När polisen spårat upp dem blir det skottlossning; två av pojkarna dödas, en släpps fri mot borgen. Rasister bland både polis och allmänhet får sina fördomar mot urbefolkningen bekräftade.

Vanliga och slitna inslag i dagens deckare är pedofili, seriemord och ekonomiska brott. Den luttrade läsaren gissar ganska snart vad det handlar om här.

Polisen som leder utredningen hetar Joe Cashin och har lämnat Melbourne för ett som han hoppats lugnare liv i en mindre ort vid kusten. Han växte upp där och möter några släktingar och ungdomsvänner. Som så många deckarhjältar går han sina egna vägar, låter sig inte styras av sina överordnade. Han är också som så många andra – exempelvis Wallander, Winter, Banks och Resnick – intresserad av musik, i hans fall opera med Jussi som den stora idolen.

När jag skrivit så här långt googlade jag och upptäckte att Temple fått flera priser och att Svenska Deckarakademin nominerade Mörk Kust till sitt pris 2008. Jag tycker dock inte att boken fyller kraven på en prisroman. Alltför mycket i den har jag läst förut.

BENGT HEURLIN

Peter Temple. Foto: C. Bryce

Peter Temple. Foto: C. Bryce

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22