MÖRK KUST

Sep 11th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Mörk kust

Av Peter Temple
The Broken Shore 2005
Översatt av Boel Unnerstad
Kabusa Böcker 2008

En äldre man, en riktig fadersgestalt, i bygden kring den lilla stan Cromarty på Australiens sydkust, hittas misshandlad och avlider av sina skador.

Bypolisen, förstärkt av utredaren Joe Cashin som omplacerats efter att ha blivit svårt skadad vid ett överfall, drar snabbt slutsatsen att det är några av urbefolkningens tonåringar som är de skyldiga.

Naturligtvis är det mer komplicerat än så, och Joe Cashin tvingas stånga sig praktiskt taget blodigt emot landsbygdens fördomsfulla inskränkthet innan lösningen rullas upp för honom.

Jag har aldrig haft någon större lust att resa till Australien och efter att ha läst den här historien är jag än mer stärkt i denna min uppfattning. Peter Temple tecknar ett samhälle statt i upplösning, med skitiga lunchsyltor, nedslitna miljöer och nästan bara otrevliga människor.

Han skriver i en avmätt men hårdkokt stil, långt ifrån dåligt, fångar miljöer skickligt och personer väl. Den desillusionerade och cyniske Joe Cashin är trots sin värk och allmänna skröplighet ändå en ganska trevlig bekantskap även om han tangerar en del kända svenska kommissarier. Hur många kriminalpoliser i världen är det som gillar opera egentligen?
De sista femtio sidorna av boken är riktig bra action och en förfärlig historia dras fram i strålkastaren. Tyvärr är vägen dit ungefär som en australiensisk markväg, låååååååång och tämligen ointressant.

PER ERIK TELL

Peter Temple. Foto: C Bryce

Peter Temple. Foto: C Bryce

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22