MORDFÖRSÖK

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Kerstin Matz & Ulla Trenter (Red)
Jury 1998

Detta är en antologi om elva kriminal noveller, skriven av de elever som Trenter och Matz haft vid en deckarskrivarkurs for kvinnor. Detta är – som det brukar stå i novellanmälningar – en ojämn samling, vilket kan låta negativt men inte alls behöver vara det.
Flera av kvinnorna, inte minst Helena Sigander och Åse Skarsgärd, visar rå känsla för timing och intrig. Vad man kanske mest tänker på efter att ha läst novellerna i följd (vilket väl egentligen är en dödssynd i sammanhanget) är att kvinnor gärna skriver i presens och helst relaterar till sig själva. Att skriva i jag-form är svårt eftersom man endast kan ge ett perspektiv, men samtidigt ger det en närhet.
En sak är dock säker – kvinnor är inte ett dugg mindre morbida än män; de är lika hämndlystna och drar sig inte för att mörda. Spännande? Ja, vars, fast samlingen får väl mer räknas som en manifestation än som bevis för färdiga författarskap.

HELENA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22