MORDETS PRAKTIK

Aug 24th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Mordets praktik

Av Kerstin Ekman
Albert Bonniers 2009

Man kan tro att Kerstin Ekman, när hon ger ut en bok med denna titel, har återvänt till deckargenren. Så är det inte. I intervjuer har hon sagt att denna genre fick henne att känna sig instängd. Det har förresten gått ett halvsekel sedan hon debuterade med 30 meter mord år 1959.

I stället är Mordets praktik en roman som reagerar på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Även Ekman låter sin huvudperson Pontus Revinge, läkare och mördare, berätta i dagboksform. Om Söderberg fick läsaren att tycka bra om doktor Glas är det svårare att gilla Revinge i Ekmans tappning. Han är en av de läkare som till skillnad från den finare Glas undersöker prostituerade så att stadens manliga befolkning ska våga besöka dem med mindre risk för könssjukdomar. Revinge har ett ”samvetligt” förhållande till doktor Glas som enligt Söderberg var en tankebok om mordets teori där mordet utförs i praktiken.

Kerstin Ekman

Det har varit lite ”inflation på influenser” från Söderberg på senare år. Bengt Olssons bok Gregorius är nog den som fått störst genomslag i bokform. Även på scenen har man kunnat se originalet och varianter därav, bland annat en pjäs av Dasts Helena Sigander.

Ekmans roman är litterär och faktiskt lite klurig. Men den fråga som samvetsmässigt måste ställas av en skribent i detta webb-blad är om boken är spännande och nödvändigt för en vanlig (om såna finns) deckarläsare. Jag har mina tvivel  trots att Ekman skriver både vackert och stundom underhållande.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22