MORDET PÅ PARK HOTELL ELLER VI SOM GÅR KÖKSVÄGEN

Dec 10th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Mordet på Park hotell

Av Lennart Brohed
Slussens Bokförlag 2009

På baksidan av denna orginalpocket kan man läsa att omdömena om tidigare böcker i serien har jämfört med Sjöwall-Wahlöö och Stieg Trenter. Men jag är nog mer av den åsikten att detta är en värdig efterföljare till Maria Lang. Småstaden och småstadens brott står i centrum. Maria Langs intresse för småstadsmänniskorna kan man finna i Lennart Broheds utsökta beskrivningar av trettiotalets Lysekil.

Som historisk betraktelse är detta väldigt fängslande. Brohed kryddar sina historiska beskrivningar, dels med en lagom ”mysig” mordhistoria, men också med illustrationer från tiden. Man får sig till livs ganska många tidningsannonser för produkter som Orancia apelsindryck, Sparta solcreme m fl. Men där kryddas också med tidstypiska bilder, kartor och samhällsinformation. Och det höjer läsvärdet, själva mordhistorien är liksom i Maria Langs alster ganska sidoordnad.

Lennart Brohed

Brohed har tyvärr fallit i fällan att följa trenden med att brottslingen då och då dyker upp mellan kapitlen och berättar om sina våndor i kursiv stil. Det kunde man varit utan.

Den vackra skådespelerskan blir brutalt mördad under en turné i Lysekil. Fler oförklarliga mord sker under en mörk vecka i staden. Överkonstapel Göran Persson (ja, han heter faktiskt så) konfronteras i denna sjunde bok om honom med ett spännande fall. Och han känns verkligen som Västkustens Christer Wijk.

Lennart Brohed fortsätter träget att ge ut sina detektivromaner på detta lilla förlag. Han är värd mer uppmärksamhet än han får. De som tyckte om 50-60-70 talens pusseldeckare får här sitt lystmäte.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22