MORDET PÅ MR LOVE

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Indra Sinha
The Death of Mr Love 2002
Översatt av Kerstin Gustafsson
Norstedts 2004

I sin debut – en fet sak på 545 sidor – berättar Sinha en historia som går från norra Indien och Bombay till London och spänner över fem årtionden. Allt har sin begynnelse i ett svartsjukemord på 1950-talet. En engelsk sjöofficer skjuter den indier som efter falska löften fått gå i säng med hans hustru. Dådet väcker givetvis frågor om rasism i den brittiska armén. Det visar sig att den potente, nu avdöde indiern genom sin sexuella verksamhet har skapat fler offer än sig själv. En annan engelsk kvinna som han lägrat blir utpressad och måste fly till bergen där hon får uppleva en nära vänskap.

Sedan många av romanens personer flyttat till London fortsätter den gripande berättelsen och Sinha genomför intrigen på ett sätt som lockar läsaren till vidare bladvändande. Författaren, född 1950 i Mombay, påminner i vissa avsnitt om Salman Rushdie utan att anamma dennes existentiella dramatik. Han skriver realistiskt och blandar friskt faktiska händelseförlopp med spännande fiktion. Det är inte lätt att veta var gränserna finns men det har i vart fall blivit en mycket läsvärd tegelsten.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22