MORDET PÅ EN GYCKLARE

Feb 22nd, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Mordet på en gycklareAv Peo Rask
Black Island Books 2009

Mordet på en gycklare kallas med sina åttio sidor för kortroman och är utgiven av förlaget Black Island Books. Ett förlag som satsar på författare med anknytning till Norrland. Peo Rask bor i Luleå, är född 1958, och har gett ut ”närmare tjugo böcker” enligt förlagets webbplats. Dessutom är han ansvarig utgivare av en poesi-tidskrift.

Romanen handlar om mordet på den kände Peter Törfalk. Lokalpersonlighet och obekväm som ”sveda i häcken”.  Marklund heter kommissarien som ska arbeta med fallet.  Texten är underhållande, slagkraftigt skrivet och rolig. Boken genomsyras av politiskt engagemang och det är bra satirisk skärpa i det Rask skriver.

Men vad är detta för en slags roman. Är det en roman? Varför har Peo Rask skrivit denna bok? Handlingen är inte viktig, tyngden ligger i de dagliga bektraktelserna Marklund serverar oss. Det är inget fel på skrivandet, tvärtom, men formatet är inte optimalt för det jag tror Rask försöker säga. Jag  tycker att Rask ska ta sin vassa penna och skriva en politisk roman, eller noveller om livet i Luleå.

LOTTA MAGNUSSON

Peo Rask. Foto: Gisela Granberg

Peo Rask. Foto: Gisela Granberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22