MORDEN I FLEAT HOUSE

Jul 24th, 2022 | By | Category: 2022-07 juli, Recension

Omslag till Morden i Fleat houseAv Lucinda Riley
The murders at Flest house, 2022
Översättning Anna Thuresson
Bazar, 2022
ISBN 978-91-8006-433- 0, inbunden, 440 sidor (plus extra sidor med första kapitlet i första boken om de sju systrarna)

Vi fick en lysande deckarförfattare, och förlorade henne genast. Lucinda Riley var en etablerad författare till flera romaner, mest känd för serien om de sju systrarna, men hade ett nästan klart manus till en deckare, hennes första. Hon var född 1965, debuterade vid 24 års ålder, men dog för tidigt 2021. Äldste sonen fick uppdraget att slutputsa manuset. Hen berättar i ett förord om detta.

Det är en klassisk engelsk pusseldeckare kombinerad med polisroman, utspelar sig runt en fin internatskola i Norfolk. Fleat house är en av elevbostäderna. Där hittas en elev död av allergisk chock, uppenbarligen en tragisk olycka.

Men den dödes pappa har försänkningar högt upp så Scotland Yard skickas för att biträda den lokala polisen, och minsann finns där inte oklarheter.

Huvudperson är kriminalen Jasmine ”Jazz” Hunter, som just sagt upp sig från Londonjobbet för att bli konstnär i en liten stuga i Norfolk. Men hon övertalas att i alla fall ta sig an detta, troligen enkla, fall.

Enkelt blir det inte. Allra minst när hennes exman, orsaken till att hon skilde och sade upp sig, dyker upp för att hjälpa till, han är också en framgångsrik kriminalare.

Så som alla goda deckare handlar det mycket om relationer, varav en del hemliga. Det är relationer mellan poliserna, mellan de inblandade på skolan och mellan familjer med barn där.

Det är en vindlande intrig och en utredning som hela tiden verkar köra fast. Läsaren bläddrar vidare för att få nya avslöjanden. Författaren lämnar ledtrådar åt läsarna men lurar oss ändå.

Det sorgesamma är att vi fått lära känna Jazz utan att det inte blir en fördjupad kontakt.

En modern deckare med klassiska kvaliteter, väl porträtterade personer och ett (hyfsat) nytt engelskt landskap.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lucinda Riley

Lucinda Riley. Foto Boris Breuer

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22