MORDEN I BUTTLE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Annika Bryn
B. Wahlströms 2006

I Annika Bryns tredje deckare har Margareta Davidsson tagit ledigt för att vila upp sig efter att ha blivit svårt sårad under sitt senaste uppdrag, och ger sig ensam och bokstavligt talat lite skadeskjuten iväg till ett vårlikt Gotland.

Men det blir knappast någon vila för henne. Redan på färjan från fastlandet ser hon en karl som hennes polis instinkt omedelbart flaggar rött inför.

Och första natten i det lilla huset i Buttle på centrala Gotland hittas en flicka mördad just utanför hennes stuga! Dessutom känner Margareta Davidsson igen mordoffret som var med på samma färja som hon själv.

Sedan sker händelserna slag i slag.

Stockholmspolisen Davidsson lägger sig ständigt i den lokala polisens utredning. Hon har dessutom en osviklig förmåga att hamna på rätt ställe vid rätt tid, eller kanske snarare på fel ställe på fel tid. Hon blir minst sagt indragen i den här till slut rätt otäcka historien.

Annika Bryn skriver lätt och detaljrikt. Personteckningarna är skickligt utmejslade och blir levande för läsaren. Intrigen är lagom komplicerad och även om man som läsare ganska snart har klart för sig vem skurken är så hålls spänningen kvar till slutet.

I boken får man stundtals parallellt följa en historia från 1800-talets Gotland. Jag tycker det är ett bra författartekniskt grepp som ger ytterligare en bas för historiens miljö att landa i. Det enda jag har att invända är att hon, lite förvirrande, nästan genomgående kallar långtradare för truck, och så den där ”stockholmska” blicken som blir dräglande (!) istället för dreglande.

Men det står jag ut med, för jag gillar Annika Bryns nya mordhistoria.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22