MORDEN I BETLEHEM

Nov 2nd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Morden i Betlehem

Av Matt Rees
The Bethlehem Murders 2006, 2007
Översatt av Hans Berggren
Alfabeta 2008

I ett litet förord till Morden i Betlehem skriver Rees: ”Alla brott i den här boken är baserade på verkliga händelser i Betlehem. Även om identiteter och vissa omständigheter har ändrats, begick mördarna faktiskt morden så här, och de mördade förblir i vilket fall döda.”

Bokens huvudperson heter Omar Yussef, en medelålders palestinsk lärare som undervisar muslimska och kristna barn i historia i en flickskola driven av FN i Betlehem. Han är väl beskriven och blir därmed mycket mänsklig trots att han framställs som något så ovanligt som en moraliskt högtstående man som tvingas leva i en ond värld. Han försöker förhålla sig neutral gällande de interna konflikterna mellan olika palestinska organisationer. Det betyder att en del av elevernas föräldrar klagar på honom. Dessa framställs om outbildade och okunniga människor som har tagit till sig de militantas propaganda om hur friheten ska uppnås.

Matt Rees

Så mördas en unge palestinsk motståndskämpe av israeler och en av Yussefs kristna mönsterelever utpekas som den kollaboratör som sett till att detta lyckats. Eleven grips och allt tyder på att han skall dömas till döden.

Nu ingriper läraren, förvandlas till amatördetektiv. Eftersom han tidigare haft problem med spriten blir hans jakt efter  sanningen bekymmersam.

Livet på Västbanken är komplicerat och Rees – som bevakat Mellanöstern som journalist i tiotalet år och varit platschef för Time Magazine i Jerusalem – har använt sina kunskaper om området när han skrivit boken. Att han följt vissa händelseförlopp grundligt gör att framställningen emellanåt kan kännas platt, men i stort sett är det en skickligt utförd kriminalroman där sens moralen är förståelse mellan människor är viktigare än att hata den som har en annan uppfattning.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22