MORDEN I BARONVILLE

Aug 12th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Morden i BaronvilleAv David Baldacci
The Fallen, 2017
Översatt av John-Henri Holmberg
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76299-00-5, 448 sidor

I USA kallas serien om Amos Decker för Minnesmannen eftersom Amos har den ovanliga åkomman att han aldrig kan glömma något. Men han har fler förmågor. Efter en karriär inom NFL, ligan för amerikansk football, har han lärt sig att ta smällar något som passar bra i hans senare yrken som polis och nu medlem av en elitstyrka inom FBI.

I Morden i Baronville tänker sig Decker och hans sidekick Alex Jamison få en lugn semester i denna stillsamma stad i Pennsylvania dit de åkt för att hälsa på Alex syster Amber och hennes barn.

Men döden har en elak förmåga att följa Decker i hälarna, det vet vi som läst de tre tidigare delarna i serien om honom. Han hinner inte slappa länge. Grannhuset brinner och där hittas två kroppar som inte dött av branden. Liken är inte heller de första som dykt upp på senare tid.

Staden har under större delen av sin livslängd varit beroende av industrier som nu läggs ner en efter en och därmed börjar staden och bygden avfolkas. Styret är förtvivlat och den nya tiden inbjuder till korruption vilket Decker och Jamison får erfara när de börjar utreda branden och morden. Överallt hittar de motstånd som måste besegras för att komma fram till sanningen, vilken visar sig vara större än de trodde från början och risken för att fler drabbas ökar om de inte snabbt nog hittar lösningen. Den lokala polisen verkar inte heller alltför angelägna om att brotten ska lösas – i alla fall inte av utbölingar.

Baldacci är en driven författare som på ett utmärkt sätt utnyttjar både sin huvudpersons förmågor och hans tillkortakommanden för att skapa spänning utöver den som själva intrigen utgör. Han är dessutom duktig på att skildra spelet mellan de övriga människor som dyker upp i historien. Alla Baldaccis böcker är välskriva och lättlästa, rätt fyllda av amerikanska värderingar men sådana har vi ju matats med sedan 50-talet så de känns nästan som svenska.

David Baldacci, född 1960 är utbildad jurist och bosatt i Virginia. Han arbetade som advokat i nästan ett decennium innan hans böcker sålde så bra att han vågade bli författare på heltid. Baldaccis böcker påstås vara utgivna på fler än fyrtiofem språk i över åttio länder och ska ha sålt i mer än 120 miljoner exemplar. Ett kuriosum är att alla hans böcker har hamnat på New York Times bestsellerlista.

GUGGE HEDLUND

David Baldacci

David Baldacci. Foto Alexander James

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22