MORDBRÄNNAREN

May 10th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till MordbrännarenAv Anders Gustafson & Johan Kant
Bokfabriken, 2016
ISBN 978-91-76291-90-0, 304 sidor

Författarparet är mitt inne i den svenska verkligheten när deras nya roman Mordbrännaren inleds med en våldsam brand i husvagnar och tält på Singö camping där en grupp romer bosatt sig under deras tiggarsejour i Sverige.
Singö ligger i norra Roslagen, inom Stockholms län men nära gränsen till Uppsala län, med Ålands havs vågor skvalpande mot stränderna. Ön har under 400 bofasta men tio gånger så många fritidsboende. På den södra delen av ön ligger campingen där boken börjar.

En av de fritidsboende är kriminalinspektör Solbritt Andersson, 63 år, som sommarbor där tillsammans med sin pensionerade man Rune. Hon är egentligen utredare hos polisen i Stockholm (med viss förkärlek för cold cases) men för tillfället utlånad till Norrtälje. Solbritt blir den som ska leda utredningen av mordbranden och till sin hjälp har hon den 20 år yngre kriminalinspektören Lena Karlsson. De två damerna får det inte lätt eftersom förövaren eller förövarna inte lämnat några spår efter sig, förutom en underlig sprejmålad brun triangel på en vägg.

Anders Gustafson & Johan KantDet dröjer inte länge innan ytterligare en brand anmäls till polisen. Det är en gård på norra delen av ön som är övertänd och det är tydligt att även denna händelse är tillkommen av annans handaverkan.

Förra året debuterade förläggaren Anders Gustafson och rektorn Johan Kant med romanen Singöspionen om den spionerande före detta militären Sven Löwengrip och den historien får sin fortsättning parallellt med brandutredningarna.

Solbritt Andersson är lite av ett lyckokast. Hon är lite äldre än de flesta hjältinnor i den svenska kriminallitteraturen, har hunnit bli mormor, har stor polisiär erfarenhet som hon kan dela med sig till kollegan Karlsson. Samtidigt har hon ett privatliv där hon tycker att maken Rune börjar dricka lite väl mycket och – naturligtvis – finns bekymmer med stridigheter inom polisgruppen.

Paret skriver lätt och ledigt utan språkliga krusiduller. Miljöbeskrivningen är intressant och trovärdig även för en person som aldrig satt sin fot på Singö.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22