MÖRDARNS SPÅR I ÄNGENS GRÄS

Apr 19th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Mördarens spår i ängens gräsAv Tord Lönnqvist
Vulcan 2012
ISBN 9789163720697, häftad, 291 sidor

Tord Lönnqvist har tidigare gett ut boken Döden i Dalhalla. Där förekommer samma huvudpersoner som i denna kriminalroman, den sjukpensionerade journalisten Harald Hansson och den likaledes pensionerade polisen Thage Isberg. I den deckaren berättas det om ett tidigare fall de löst. Nu har författaren plockat upp det fallet och gjort en bok om det.

Harald Hansson går igenom sina saker hemma och hittar en bild av en gammal ungdomsförälskelse. Hon blev dessvärre våldtagen och mördad för ganska länge sedan. Fallet är preskriberat. Men Harald kan inte glömma henne och börjar på nytt nysta i fallet för att få klarhet. Han får hjälp av den rörelsehindrade och vresige Thage.

När de gräver efter sanningen hittar de ett antal andra offer som blivit mördade på samma sätt, och dessa fall är inte preskriberade. De är något på spåren, vilket leder till att även de lever farligt.

Det är ett ganska vanligt och klassiskt upplägg. Författaren har fått till ett hyfsat flyt i boken, men där finns inga överraskningar. Att avslöja mördaren är inte heller särskilt tankekrävande, även om logiken inte är glasklar. Huvudpersonen, Harald Hansson, är lite lik Jan Mårtensons antihjälte Johan Kristian Homan. Han lägger näsan i blöt i tid och otid och är antagligen ett irritationsmoment för omgivningen.

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22