MÖRDARENS MÄRKE

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Daniel Silva
The Mark of the Assassin 1998
Översatt av Sune Karlsson
Norstedts 1999

Jag tycker mycket om Vita Huset-thrillers, om uttrycket tillåts. Daniel Silva fick stort beröm för sin första bok, ”intelligent, perfekt thriller”, både i USA och Sverige. Livvakt av lögner hette den och filmas nu.

Den här nya är också välskriven. Men jag menar att Daniel Silva har förfallit till att använda mall 1A i den här genren. Det intrigeras mot presidenten, som är svag, av folk som står honom nära i administrationen. Han försöker förbättra sin image genom att bomba terroristfästen i Iran, Syrien och Libyen. Det konceptet har blivit lite för stereotypt. Roligare vore med lite självständigare och – just – intelligentare variant på Vita Husmaktspelet.

Ett annat grepp som stör litet är att författaren låter läsaren medfölja bokens professionella mördarpar och ombeds känna med dem i med- och motgång. Jag har svårt för det, även i bokform s a s. Folk som skjuter andra ur bakhåll för pengar är inga hjältar.

Annars är Silva, som gammal utrikeskorrespondent, berest och tryfferar boken med miljöer från hela världen

Visst finns det spänning också. Men jag hoppas hans nästa blir lite självständigare.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22