MÖRDARENS MAMMA

May 24th, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Mördarens mammaAv Ida Linde
Norstedts förlag, 2018
ISBN 978-91-1-308055-0, 155 sidor

Henrietta som är ensamstående med ett barn – ”min pojke” – lever i ordets alla bemärkelser ensam. Bortsett från sonen har hon inget umgänge. Hon bor och lever torftigt, med sonen ständigt i blickpunkten. Hon arbetar som redaktionssekreterare, men väljer att alltmer undvika all närhet med kollegorna. Den växande sonen är hennes allt och allt som livet kretsar kring. Den moderliga omsorgen och kärleken tycks inte ha några gränser. Ett aber i ”idyllen” är hennes egna och sonens återkommande mardrömmar som regelmässigt handlar om död. Det framstår som ett förebud.

Det till synes enformiga livet ändras plötsligt.  Två poliser ringde på dörren och berättade att hennes son var tagen i förvar efter ha mördat en sextonårig pojke. Det blir upptakten till en märklig historia som utspelar sig mellan häktet, hemmet och äskarinnans hus.  Det blir också en omprövning av hennes identitet och den centrala frågan om man kan älska en son som har mördat.

Författaren besitter ett särskilt och suggererande språk. Man kan nästan ta på och leva sig in i mammans ensamhet och förtvivlan. Den historia hon berättar förefaller dock en smula bisarr och svårsmält. Det ser ut som en dramatisering där alla knep är tillåtna, men det är inte särskilt övertygande.

ULF MALMSTRÖM

Ida Linde

Ida Linde. Foto Sara Mac Key

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22