MÖRDARENS APA

Feb 16th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Mördarens apaAv Jakob Wergelius
Inläst av Harald Leander
Bonnier Audio, 2015
ISBN 978-91-7647-017-6, mp3, 17 tim 21 min

Detta är en godmodig äventyrsskröna befolkad av urmodigt klädda människor med monokel samsas sjömän av den gamla sorten (och även av den djuriska sorten) samt damer som är hejare på att sjunga fado – vilket placerar berättelsen, åtminstone till en början, i den portugisiska huvudstaden Lissabon under tidigt 1900-tal.

Där har skepparen Henry Koskela (om märkligt nog kallas Chiefen) sökt nödhamn efter att skeppet Hudson Queen kolliderat med en val. Tillsammans med gorillan Sally Jones (känd från Legenden om Sally Jones, belönad med Augustpriset 2008) reparerar de skutan i hopp om en ny last.

Jakob WergeliusI Portugal har kung Manuel II avsatts och landet är nu republik men politiken känns avig och osäker eftersom det finns krafter som vill återinföra monarkin. I detta lägen dras våra huvudpersoner in i en riskabel komplott där Chiefen döms för mord och hamnar i fängelse. Man får följa hjältarna via hamnkrogar och illa belysta gränder  i ett vältecknat Lissabon, men också ta oss ut på vidsträckta hav och hamna i makalösa palats i Indien.

Centralgestalt är gorillan Sally som gör allt hon kan och vågar för att befria Chiefen ur finkan och kanske också reda ut vem den mystiske Alphonse Morro är. Eller var, för det är ju möjligt att han är död.

Legenden om Sally Jones var en grafisk roman. Så icke denna, utan en textstinn historia skriven på ett stilsäkert språk. Jag är mycket förtjust i Mördarens apa och ser den som ett bevis på att bokslukaråldern egentligen aldrig tar slut.

BJÖRN ENMAN

Harald Leander

Inläst av Harald Leander

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22