MÖRDAREN I FOLKHEMMET En roman om fallet Olle Möller

Sep 16th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Mördaren i folkhemmetAv Lena Ebervall och Per E. Samuelson
Piratförlaget 2012
ISBN 978-91-642- 0398-4, 432 sid

Det finns stora likheter mellan denna roman, byggd på dokument, och Råstams Fallet Thomas Quick. Båda handlar om desperata poliser som under hårt tryck bestämt sig för att hitta en mördare, kosta vad det vill. I bägge fallen handlar det också om advokater som inte gör sitt bästa.

Det finns också skillnader. Olle Möller förklarade sig oskyldig i de tre fall han misstänktes (han dömdes för mord på 10-åriga Gerd Johansson i Stockholm 1939 och Ruth Lind från Fjugesta utanför Örebro 1959). En annan skillnad är att hans advokat van der Velde strax före sin död började misstänka att ett justitiemord begåtts. Som vi vet skakar Quicks advokat av sig alla beskyllningar för begångna fel.

Fallet Möller var kanske det fall av riksbekant karaktär som avgjordes av en så gott som enig press. Polisens och åklagarämbetets advokatyr och PR-maskineri pumpade ut hans skuld till svenska folket, som på den tiden trodde massmedia enbart skrev sanningar på nyhetsplats. Jag har nog själv anledning att rannsaka mitt samvete. Vid tiden för Möllers rättegång i fallet Lind satt jag som nattredaktör på Söderhamns/Hälsinge-Kuriren och kan behöva ångra en del förstasidesrubriker.

Lena Ebervall och Per E SamuelssonAdvokatparet Lena Ebervall och Per E. Samuelson har gjort ett hästarbete i researchen för sin roman. De flesta uppgifter är visserligen tidigare kända men sammanställningen gör det komplicerade förloppet begripligt.

Välskriven, engagerande och nödvändig läsning för oss som fortfarande hoppas på det svenska rättssamhället. Vi har sett hur historierna om Möller och Quick utvecklats och det verkar som om polis och åklagare har svårt att befria sig från tunnelseende. Lagen säger en sak men när personer i betydande ställning bestämt sig verkar det som om lagen får ge vika. Varför? Prestige, vånda inför att bekänna fel?

Det är möjligt. 1985 begärde Möllers yngsta dotter resning med tanke på alla nya uppgifter som dykt upp. Hennes begäran avslogs av Högsta Domstolen.

Om dess ledamöter läser Mördaren i folkhemmet kanske en ny begäran om postum resning kan beviljas.

2008 debuterade paret med boken Ers Majestäts olycklige Kurt om Kurt Haibys homosexuella förhållande till Gustav V. Det var också en välskriven dokumentation, men väger inte lika tungt som romanen om fallet Olle Möller.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22