MÖRDANDE MANUSKRIPT

Apr 23rd, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Recension

Omslag till Mördande manuskriptAv Rex Stout
Murder by the book, 1951
Novell Mord är inget att skämta om
Murder is no joke, 1956
Översättning Håkan Andersson
Beckarhyllan, 2021
ISBN 978-91-981360-5-0, pocket, 304 sidor

Detta är en av de tidigare inte översatta deckare som Deckarhyllan förtjänstfullt ger ut, och liksom i de andra finns en inledande artikel som är en liten introduktion främst för de yngre som missat Rex Stout och hans detektiver Nero Wolfe och Archie Goodwin.

Här börjar det med att kommissarie Cramer vid New Yorkpolisen, ofta deras motståndare, kommer för att få hjälp. Han visar en lista med namn som hittats i en bok hemma hos en mördad jurist. Polisen hittar inga personer med dessa namn, och Wolfe kan inte hjälpa till.

Rex StoutEn tid senare kommer en affärsman, far till en dödad dotter, där polisen helst avfärdar det som en olycka. Men fadern tror annat, och när han berättar vad dottern sagt innan hon dog blir Wolfe intresserad.

Dottern arbetade på ett bokförlag och hade returnerat ett insänt manus, och författarnamnet väcker ett minne, det fanns på den där listan som Cramer visade.

Så Wolfe åtar sig fallet, och det blir allt mer invecklat med fler mördade. Det refuserade manuskriptet verkar vara den gemensamma faktorn.
Det verkar olösligt. Nero Wolfe är en tänkande detektiv, vanligt polisarbete överlåter han till poliserna som han litar på i sådana här fall. Nu får Cramer hjälp.

Vi som gillar Rex Stout hyser fullt förtroende för att fallet ska lösas, och på väg dit gläds vi åt Archies formuleringsförmåga, för det är han som, likt dr Watson, återberättar historien.

Intelligenta gåtor och lättläst formuleringsglädje gör att boken trots sina år känns mycket levande. Inklusive novellen, som är så lång att den också är indelad i kapitel.

LEIF-RUNE STRANDELL

Läs också krönikan om Deckarhyllans utgivning

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22