MÖRDANDE MAKT

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Catharina Kjellberg
Tre Böcker 2000

Detta är den tredje boken om göteborgska privatdetektiven Roberta Löfström och hennes hund, krogbesök (man kan undra om sponsring från vissa restauranger föreligger) och spaningar. Hennes anslag i boken är förträffligt och man längtar efter att läsa vidare. Men det dröjer tyvärr inte länge innan problem uppstår, inte enbart för Roberta utan även för läsaren. Handlingen drivs ett tag vidare med undersökningar och intervjuer med roande människor på minst sagt intressanta platser. Men så sker detta som så ofta händer hos de nya ”deckardrottningarna”. När någon mördas upplevs detta i andra eller tredje hand. Ett telefonsamtal i stället för en gestaltning och därmed tappar historien fart. Det är kanske elakt att göra en jämförelse med exempelvis Olov Svedelid, men det kan inte hjälpas att jag gör det. Svedelid kan konsten att skapa en cliffhanger, ett kapitelslut som gör att man tvingas läsa vidare för att få veta hur det går. Catharina Kjellbergs kapitel avslutas med sänggående eller något annat som inte berör mysteriet. Därmed släcker man själv gärna ljuset och sussar in.

Det är synd på så rara ärter. Kjellberg behandlar svenska språket på ett professionellt sätt. Däremot är dramaturgin riktigt svag.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22