MORD UNDER JULGRANEN

Oct 29th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Mord under julgranenNoveller av Åke Edwardson, Inger Frimansson, Håkan Nesser, Katarina Mazetti, Arne Dahl/Jan Arnald, John Ajvide Lindqvist, Johanna Nilsson, Torbjörn Flygt, Maria Ernestam, Hanning Mankell
Semic 2010

Semic har under många år gett ut en julnovellsamling. Jag har läst ett par, och årets är i toppklass. Det är inte nyskrivna (de flesta har antingen kommentar av var de publicerats tidigare eller så känner jag igen dem från annat håll), möjligen med något undantag.

Det spelar ingen roll – här är en samling som inte bara är bra som deckare/thriller, utan som har allmänlitterära kvalitéer. Som Åke Edwardsons man som är instängd inte bara av snön utan av sin handikappade hustru och hur han vill ut, Inger Frimanssons jultomte som äntligen får träffa sin son och Johanna Nilssons bortglömda kvinna i gallerian som träffar en ung och trasig flicka.

John Ajvide Lindqvist bjuder på mänskliga problem och skräck i roslagsmiljö och Arne Dahl låter en ur A-gruppen lösa problem i glesbygd.

Egentligen är det inte så många av texterna som direkt anknyter till julen, så bokens titel är på det sättet vilseledande. Men för den som inte måste ha mysrys efter julklappsutdelningen ger den ett gott tvärsnitt av de senaste årens bästa (deckarf)örfattares förmåga i det korta formatet.

I bokens inledning finns en inbjudan till nästa års deckarantologi, och nu får även de som inte redan är kända chansen att vara med bland de stora elefanterna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Semics deckarnovelltävling: http://www.semic.se/pressrum/nyhetsarkiv_/2010/4748/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22