MORD PÅ ÖSTERLEN

Nov 5th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Mord på ÖsterlenAv Stig O Blomberg
Semic 2010

Journalisten och författaren Stig O Blomberg (1922–1999) skrev massor av böcker i olika ämnen men är kanske mest känd för sina kriminalromaner från olika delar av Sverige – och för att publiceras postumt år efter år.

Mord på Österlen, som utspelas i trakterna kring Simrishamn och Kivik, kom ut första gången 1993. Huvudperson är, som så ofta i Blombergs romaner, Olle Villner (ett namn som han också använde som pseudonym ibland). Här befinner han sig i Skåne och ramlar av en slump över liket efter den mördad kronofogden Jonas Ingelsson i ett slott. Polisen sätter till alla klutar men ingen mördare kan hittas. Efter ytterligare en liten tid uppdagas ännu ett mord på slottet och då kopplas Rikskriminalen in och Villners gamle polare Kent Alm och hans team träder in i handlingen.

Stig O BlombergDet är en i grunden rätt rörig historia där det till och med finns ett gammalt slottsspöke inblandat. Men i vanlig ordning klarar Alm och Villner ut det hela. Man kan se alltsammans som en variant på filmen Äppelkriget med arvstvister och kärlekshistorier i botten.

Med lite vänligt överseende kan man gå med på förlagets beskrivning av att boken har fått ”en dramatisk och långt ifrån väntad upplösning”.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22