MORD PÅ MAURITIUS

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2000

Detta är en av elva böcker som Mårtenson kommer med i år, fast det ska sägas att nio är återutgivningar. Den tionde är memoarer som heter Att kyssa ett träd. Mårtensons första deckare utspelade sig delvis i Karibien och nu återvänder författaren dit tillsammans med Homan och hans fästmö Francine, ett orubbligt fruntimmer med status och kraft.
På sätt och vis är det en pusselroman av gammalt snitt, men också en thrillerliknande historia där ryska maffian – denna nya ikon – finns med i penningtvättarärenden. Mårtenson följer sina hugskott, vilket ibland är kul eftersom mannen är kunnig på många kulturella områden, men ibland kan det bli lite besvärande. Mårtenson ”skryter” med att han är lat och aldrig ändrar i sina manus. Det borde han kanske göra emellanåt, trots allt. Det här är en datorskriven roman (”Jag övergick till att skriva på dator för ett par år sedan”, har Mårtensson sagt. ”Följden blev att böckerna blev mycket längre.”) och man kan märka det också.
Katten Cleo räddar husse även i denna roman, där miljöskildringen nog är allra bäst. Den får en att längta till Karibien.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22