MORD PÅ LÄTT SVENSKA

Feb 23rd, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Mord på lätt svenska

Av Aron Olnafors
Bonnevier & Olofsson förlag 2007

Först vill vi be om ursäkt för att vi missat Aron Olnafors (vem nu det kan vara). Detta är hans andra bok med samma huvudpersoner och som utspelar sig i Arosholm, en plats som knappast är maskerad och av de flesta raskt identifieras som Västerås.

För alla som saknat Bo Balderson är detta en god ersättning. Kanske är inte gåtan lika pusseldeckaraktig som i de tidigaste böckerna om statsrådet, men tonläget är detsamma, pikarna mot samhällets makthavare liknande, vilket naturligtvis är så skruvat att bara de mest konspirationsteoretiska tar detta för ett allvarligt inlägg i samhällsdebatten.

En ung it-företagare faller död ner under en Rotarylunch, flertalet av de närvarande blir magsjuka – är det mord och hur lyckas man med att mörda en och låta resten bli sjuka? Eller är det bara den beryktade pytt som serverats av den ohygieniske och snåle ICA-handlaren som är boven i dramat och dödfallet alltså inte mord?

Vi får följa Olnafors ”adjunkt”, här en pensionerad bankman, och hans vänner bland societeten, det politiska etablissemanget, facket, fotbollshuliganer och poliser, och får en actionladdad avslutning.

Hur välliknande Västerås och dess invånare är kan jag inte bedöma. Men lokalpressen har gillat hans beskrivningar. Han är också inläst på genren: katten Cleo finns med eftersom hennes ägare den kände antikhandlaren behöver en kattvakt.

Jo, jag skrattade flera gånger under läsningen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Bokförlagets webbplats med länk till Olnafors blogg: http://www.bokforlaget.se/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22