MORD OMBORD

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2002

Trettio böcker har det nu blivit om Johan Kristian Homan. Det bör betyda att Cléo de Merode är den siameskatt som med ålderns rätt borde hamna i Guinness Rekordbok. Mårtenson är en märkvärdig författare. Han påstår i intervju efter intervju att han inte har en aning om vad boken ska handla om när han börjar skriva. Det är kanske därför böckerna handlar om så mycket att kriminalgåtan nästan får minst plats.

Den här gången utspelas händelseförloppet ombord på passagerarfartygen Queen Elisabeth II under en resa till New York. Med finns den hotade miljardären som vill bygga slottsmuseum i Sverige och har en motsträvig hustru samt en assistent som liknar Elvis, en urgammal rysk grevinna och en massa andra som alla har något historiskt att dras med.

Mycket kulturhistoria som vanligt och ett gammalt fint öppningsgrepp: Homan är på semester när historien börjar. Mårtenson är en (av kritikerna) underskattad författare, men han har massor av läsare. Men han är knappast deckarförfattare. Dock är han kul att kolla även för dem som mest gillar den genren – mest för hans miljöer och ibland halsbrytande kopplingar till saker som intresserar honom.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22