MORD, MISSHANDEL OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Inger Lövkrona (red)
Nordic Academic Press 2001

Inger Lövkrona är professor i etnolog i vid Lunds universitet och kanske mest bekant för hon absolut inte ville få ner Kristian Gerner som kollega i Lund. Eftersom Lövkrona är feminist ville hon ha en kvinna. Nu får hon i alla fall dras med Gerner.

2001 samlade hon ihop dessa uppsatser – de flesta handlar om mäns våld mot kvinnor – och såg till att det blev en bok. Jag finner samlingen riktigt intressant trots den tokfeministiska slagsidan. Det som hänt mot de kvinnor (och även män) som beskrivs här är väl belagt och beskriver en del av svensk rättshistoria som legat undanskymd. Uppsatserna beskriver varför män dödat sina kärestor och äktenskapliga ”trätor” på 1700-talets landsbygd. Här finns ett par avsnitt om olika ålders syn på våldtäkter och om manliga prästers nattliga själasörjningar. Till och med en vetenskapligt underbyggd uppsats om mäns våld mot andra män under 1800-talet på Österlen i Skåne.

Egentligen är det bara Lövgrens egna uppsatser som är svåra att begripa för en vanlig människa. Hon tycks vilja bevisa att hon är professor som enbart skriver för andra professorer med samma referensramar som hon själv. Kollegerna må tycka att det är bra, själv uppfattar jag det som smått obegripligt – och därmed snömos.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22