MORD & MAT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 1994

Boken har undertiteln ”Till bords med Johan Homan” och Mårtensson har haft hjälp av hustrun Ingrid och matkunniga dottern Catharina. Här har författaren varvat presentationen av Johan Kristian Homan med utdrag ur 22 av sina böcker om Homans äventyr. Det är intressant läsning, särskilt för Homanälskare, och jag förstår de damer som inte vill se honom gift. Vi vet ju redan att han är närking (med kvidande dialekt som påminner om Hönebjer) och född i Viby prästgård. Fader prosten kan vemodigt konstatera att hans läror inte avsatt påtagliga spår hos barnen. Johan Homan bevistar dock en och annan julotta.

Så till maten och dryckerna. Dry Martini är given inledning och till varmrätten serveras ett gott rött eller vitt vin. Desserten beledsagas kanske av ett glas portvin eller sherry. Med sitt eller gubbröra tas en snaps (beska droppar). Apricot Brandy är bra att gömma cyankalium eller blåsyra i och författaren förordar också god konjak. Däremot är varken whisky eller champagne så lockande.

Vid recepten harangerar han den store Charles Emil Hagdahl. Han påpekar att Cajsa Warg inte alls sagt ”man tager vad man haver”, utan bara ”man tager”, men själv tycker jag att det förra är så suveränt att jag fortsätter att taga det jag haver. Detta är god matläsning. Pröva något recept, det håller.

Omslaget är som rätterna – läckert.

MARGARETA MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22