MORD I MIDVINTERTID

Dec 30th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Mord i midvintertidAv Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Varg Gyllander, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Johan Theorin, Katarina Wennstam och Dag Öhrlund
Semic, 2015
ISBN 9789155261771, inbunden, 148 sidor

Det publiceras alldeles för få deckarnoveller. Det är ett svårskrivet format som ändå lämpar sig extra bra för just kriminaltema. En novell ska ju med ett begränsat antal ord inrymma en handling, en miljö, några intressanta karaktärer och gärna en oväntad tvist på slutet. Det är just den ibland häpnadsväckande avslutningen som gör det så bra att använda deckarens form.

Förlaget Semic utger förtjänstfullt till varje jul en samling berättelser skrivna av Sveriges deckarelit (och ibland också någon katt bland hermelinerna). Ofta har dessa berättelser ett jultema, vilket gör skrivandet än mer inramat i en färdig form.

I år innehåller utgåvan elva mycket läsvärda små stycken av elva framstående författare. Naturligtvis är det skiftande kvalitet på novellerna, men överlag har de ett mycket högt läsvärde. Och förresten, jag tror att de olika novellerna faller olika människor olika i smaken. Här finns verkligen något för alla.

Katarina Wennstam har skrivit det längsta inslaget, Djupt under ytan. Där får man återse en av hennes huvudkaraktärer från romanerna, Shirin Sundin. Det handlar mycket om hennes första fall som försvarsadvokat, där hon inte var helt lyckad i sin yrkesroll. Hon återser den man som fälldes i rättegången och….. Ja, som ni förstår går det inte att avslöja allt för mycket om handlingen i en novell.

Andra noveller som jag föll för var Inger Frimanssons Tomtemor, där en kvinna försöker frigöra sig från sin man och Johan Theorins tomtehistoria Någon snäll man. Men som sagt, det är nästa orättvist att lyfta fram några bidrag här, de håller alla hög klass.

Jag hoppas verkligen att förlaget fortsätter med det som nu har blivit en tradition. Deckarnoveller med jultema. Jag är säker på att det är många som varje år får dessa i julklapp. Även om de inte har givits ut varje år så kom den första 1999.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22