MORD I ROSLAGEN

Dec 9th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Mord i Roslagen

Av Stig O. Blomberg
Originalupplaga 1992
Semic 2009

I år är det tio år sedan journalisten och deckarförfattaren Stig O. Blomberg (1922–99) avled. Efter att 1954 ha debuterat som kriminalskribent med novellen Mord i alla fall skrev han under 1950-talet en rad romaner under eget namn och pseudonymen Olle Villner, mestadels för veckopressen.

1984 startade Bokförlaget Semic något de kallade Årets Deckare och i den serien kom Blombergs roman Död i Paris. Där kom han att fortsätta ge ut böcker som utspelade sig inom utvalda geografiska områden, något som gjorde honom till något av en storsäljare utan att hans upplagor uppmärksammades nämnvärt. De flesta av de 16 romaner som kom i serien är habila pusseldeckare, några till och med mer än habila. Sista boken, som kom ut samma år som han avled, hette Brottsplats Bråviken. Blomberg var brödskrivare och som sådan en av de mer mångsidiga Sverige skådat.

Mord i Roslagen dök första gången upp 1992 och hör till de böcker som beskriver en brottshärva med internationell förgrening som Blomberg använde som motiv mer än en gång. Det är en underhållande bok utan tyngande undertoner.

Omslaget här visserligen ihop med bokens handling, men får åtminstone mig att tänka på alla tyska ”Schwedenkrimis” som översvämmat marknaden på senare år.

INGER STRANDBERG

Stig O Blomberg. Foto Kjell E Genberg

Stig O Blomberg. Foto Kjell E Genberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22