MORD I HOLLYWOOD

Apr 23rd, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Recension

Omslag till Mord i HollywoodAv Ellery Queen (pseudonym för Frederic Dannay och Manfred B Lee)
The devil to pay, 1937
Novell Högooddsaren, 1939
Översättning Håkan Andersson
Deckarhyllan, 2021
ISBN 978-91-951360-6-7, pocket, 285 sidor

Ellery Queen skrev en lång rad deckare med den unge genialiske Ellery Queen som huvudperson och problemlösare. De flesta utspelas i New York, men författarna som hoppades på en karriär som filmmanusförfattare o Hollywood (vilket inte gick så bra) blev en del i den här boken.

Ellery lockas att skriva manus åt ett stort filmbolag, men får aldrig träffa sin chef. Så han har tid att hjälpa bekanta som hamnat i trubbel.
En framgångsrik affärsman satsar stort på ett industriföretag, lockar många att teckna aktier, vilket gör att de flesta förlorar allt de satsat när projektet går omkull. Finansmannen lyckas dock plocka undan sina pengar så han klarar sig utmärkt, vilket upprör sonen, mer vänstersinnad och tecknare i en stor dagstidning i Los Angeles. Han är dessutom kär i dottern till en av dem som satsat och förlorat.

De nu fattiga måste sälja sitt hus (som ligger i ett område tillsammans med affärsmannens), liksom och allt de äger. Men det köps upp av en okänd ung man som visar sig vara Ellery Queen.

Det blir värre: finansmannen hittas mördad, och mycket pekar antingen på sonen eller på den utblottade grannen (med den vackra dottern).
Något är lurt, Ellery Queen påpekar för polisen en del underligheter, men polisen tror sig ha löst det hela.

Så är det förstås inte, och läsaren har stort nöje av att följa alla irrgångar skrivna på ett mycket levande och ibland lite ironiskt språk. Det är en glädje att känna hur författarna roats av sin formuleringsförmåga.

Visserligen var det längesedan jag läste en Ellery Queen senast, men denna känns som en av de bästa. Tyvärr är novellen inte riktigt i samma klass.

En initierad artikel berättar om författarnas år i Hollywood. Det blev tre romaner som utspelas i filmstaden liksom fyra noveller, och ett antal filmatiseringar av deras deckare. Fyra av dem finns att se på Youtube: The spanish cape mystery, The mandarin mystery, Ellery Queen, master detektiv och Ellery Queen and the murder ring.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ellery Queen: Manfred B. Lee  och Frederic Dannay

Ellery Queen: Manfred B. Lee och Frederic Dannay

Läs också krönikan om Deckarhyllans utgivning

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22