MORD I HÖGRE SKOLAN

Jul 8th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till Mord i högre skolanAv John le Carré (pseud för David John Moore Cornwell)
A Murder of Quality 1961
Översatt av Pelle Fritz-Crone
Uppläst av Tomas Bolme (6 CD, 6 tim 11 min)
Bonnier Audio 2011

Minnet är som det är. Jag hade trott att le Carrés Spionen som kom in från kylan (1963, på svenska 1964) också var hans debut. Fel, fel, fel! Hans första var Telefon till den döde (1961, på svenska 1966) och sen kom Mord i högre skolan där hans mest kända gestalt George Smiley fungerar som ett slags privatdetektiv – för första och enda gången utanför spionsvängen.

John le CarréRomanen utspelar sig i ett engelskt 60-tal präglat av klasskillnader, avund och småttiga intriger. Miss Brimley, en av Smileys kolleger från krigstiden då de båda arbetade i underrättelsetjänsten, är nu redaktör för en liten religiös tidning. En dag får hon ett brev från en kvinna som tror att hennes make tänker mörda henne och då kvinnan en gång vunnit en av tidningens tävlingar och dessutom tillhör en familj som prenumererat på tidningen sedan den startades finner hon brevet skrämmande. Maken är lärare på den ”superfina” och strikt religiösa internatskolan Carne. Hon kontaktar Smiley och ber om hjälp. Det visar sig att han vet en del om Carne. Hans före detta hustru Ann kommer därifrån och dessutom finns en viss Fielding som lärare där. Han är bror till en spionkollega som Smiley aktade högt.

Men innan Smiley hinner komma till Carne (som är tydligt kalkerad på Sherborne School, där le Carré själv studerade) har kvinnan blivit mördad. Mordvapnet hittas långt bort och maken tycks ha alibi. Personalen på skolan är benägen till skvaller och vill gärna tro att gärningen begåtts av en galen kvinna.

Självklart lyckas Smiley i samarbete med en klok man hos den lokala polisen lösa det svårknäckta mysteriet. Det är en klurig gåta, tydligt uppfunnen i tiden strax innan polisromanerna blev uppfunna. För dagens läsare är det kanske svårt att tänka sig att dåtidens människor kunde uppföra sig på det sätt le Carré beskriver, men han hade i alla avseenden rätt. Tider förändras och vissa människor med den.

Tomas BolmeTomas Bolme (bilden) ledsagar lyssnaren på ett elegant sätt genom de dryga sex timmar det tar att absorbera CD-boken. Och resan tillbaka till ett England som det var vid tiden strax före Beatles är riktigt roande.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22